Accu van de toekomst?

Accu van de toekomst? Een onderzoeksteam van de Materials Engineering afdeling van de Australische Monash University heeft een manier ontdekt om met grafiet en water een krachtige en zeer snel oplaadbare accu te maken.

Dit is mogelijk door grafiet te bewerken tot grafeen, ofwel een laagje grafiet met een dikte van slechts één koolstofatoom. Omdat grafeen doorzichtig, flexibel en toch stijf is, leent het zich ook goed voor toepassingen in elektronica en sensortechniek. Touchscreens, molecuuldetectie, maar ook waterzuiveringsystemen zullen in de toekomst steeds vaker op basis van grafeen werken. Kleine accu's en batterijen zullen ook niet lang op zich laten wachten.

Lithium-ion-accu's zijn op dit moment de meest geavanceerde opslagbronnen voor energie aan boord. Ze zijn snel en vaak te laden en te ontladen en wegen een fractie van de ouderwetse lood-zuuraccu's of de nieuwere AGM (Absorbed Glass Mat) batterijen.

Grotere accu's, bijvoorbeeld de start- en noodaccu's aan boord, zijn nog verder weg. Dit komt doordat één van de grote hobbels in het werken met grafeen het maken van grote vellen is. In 2010 lukte het Zuid-Koreaanse en Japanse wetenschappers pas om grote lappen grafeen te maken. Onderzoekers van het Berkeley National Laboratory in Amerika ontdekten enkele maanden terug dat voor accu's te gebruiken grafeenvellen ook met minuscule tinlaagjes van elkaar kunnen worden gescheiden. Met de huidige 'groene golf' die door de transportsector waait, is het toepassen van grafeen voor accu's een grote doorbraak. Het gevolg zal zijn dat accu's goedkoper worden en in een paar minuten op te laden zijn. Helaas laat de ontwikkeling nog even op zich wachten.

Overigens wonnen de Russische Nederlander André Geim en Konstantin Novoselov in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde met hun studie naar grafeen. Daarna dook de wetenschap zich volop het grafeen. Het afgelopen jaar kon grafeen al rekenen op duizenden artikelen en honderden patentaanvragen.

Bron: popsci.com


« terug naar nieuws